I løbet af det næste år vil fødevarenetværket ”Kultivator” invitere Vordingborg kommunes skoleklasser til at deltage i 8 temaforløb om årstidens lokale fødevarer. Temaforløbene er led i et nyt projekt kaldet ”Børnene smager Møn & Sydsjælland”.
Denne anden uge af november startede ikke som en normal skoleuge for eleverne i to af Stege Skoles specialklasser. I stedet for at sidde på skolebænken og terpe gik turen nemlig til det lille økologiske gartneri og frugtplantage på Oringe. Her viste gartner Claus Mortensen rundt og fortalte om æblerne og den gamle frugtplantage. Og ikke nok med det. Efter turen ud i den regnvåde plantage blev eleverne præsenteret for 40 kilo æbler og en lille æblepresse. Nu skulle der presses æblemost!
”Årh mand, det smager herregodt! Og så har vi ikke engang kommet sukker i!”, lød det begejstret fra eleverne, da de til sidst stod med 10 liter friskpresset, ufiltreret økologisk æblemost. 1½ times hårdt men velfungerende samarbejde havde båret frugt - og blev i øvrigt belønnet med æblekage.
”Det er netop den slags oplevelser, som vi håber at kunne give skoleklasserne i Vordingborg kommune med dette projekt”, forklarer Mette Nygaard fra Vordingborg Udviklingsselskab, der leder projektet for Kultivator. ”Projektet giver os mulighed for at arrangere i alt 8 temaforløb fordelt to og to på de fire årstider. Hvert temaforløb består af to besøg i lokale fødevareproduktioner, f.eks. hos biavleren, i gartneriet - eller i 'naturens spisekammer' med en naturvejleder. Herefter får eleverne besøg af en af vore dygtige lokale kokke, der sammen med eleverne forvandler årstidens råvarer til spændende, sund hverdagsmad”.
For eleverne fra Stege Skole var anden del af temaforløbet henlagt til Hyldevang Naturcenter på Nyord. Her ventede et nyaflivet dådyr fra Frenderup Hjortefarm sammen med Anders Skjødt fra Nyord Jagtforening. Mens eleverne varmede sig ved bålet i bålhytten, fortalte Anders om jagt og viste, hvordan man ”brækker”, flår og parterer et dådyr.
Herefter tog naturvejleder Katrine Gro Skov og kok Anja Hansen fra Restaurant Lolles Gård over. Sammen med Katrine samlede en gruppe vilde urter til urtesmør og marinade, mens Anja underviste en anden gruppe i, hvordan man finparterer et dyr i mørbrad, filet m.m.
Den råkolde novemberdag sluttede i samlet kreds rundt om bålstedet, hvor kødet blev stegt, boller blev lunet, og æbler bagt i gløderne. Hertil blev naturligvis drukket elevernes egen æblemost. ”Tænk, lige før hang der et helt dyr her på krogen, og nu ligger der bøffer på bålet. Sejt!”, lød en af kommentarerne fra eleverne, før turen atter gik til Stege.
Der kan læses mere om projektet på Kultivators hjemmeside: kultivatorsyd.dk, hvor de deltagende klassers yndlingsopskrifter, fotos, videoer, tegninger og små beretninger løbende vil blive samlet. Ved projektets afslutning samles opskrifter m.m. i en ”Børnenes kogebog for Møn & Sydsjælland”, der trykkes og fordeles på alle kommunens skoler – til glæde og inspiration for andre børn og skoleklasser. ”Vi håber at projektet kan bane vej for at lignede forløb fremover kan arrangeres i samarbejde med kommunens skoler og Kultivators medlemmer”, slutter Mette Nygaard, der kan kontaktes på mail: mn@vus.aseller tlf. 26 42 00 86 for yderligere oplysninger.
Fakta:
Projekt ”Børnene smager Møn & Sydsjælland” er bevilliget til foreningen Kultivator af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri's landdistriktsmidler samt Vordingborg Udviklingsselskab og Vordingborg kommune.