Viden & Fakta: Grej og emballage skal være egnet til dit produkt

Lokale vare

Som fødevareproducent er det vigtigt, at du vælger emballage og grej til produktionen, som egner sig til netop dit produkt. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvilke materialer din emballage og dit udstyr er lavet af.

Jamen, plastik er vel plastik og metal er vel metal? Slet ikke! Plastik f.eks. er mange forskellige ting og plastik kan være tilsat forskellige stoffer f.eks. for at give farve, gøre det blødt eller hårdt osv. Tilsvarende gælder for andre kunststoffer og materialer, du har brug for i produktionen. Ja, selv glas og keramik kan være uegnet til fødevarer. Nogle typer indeholder f.eks. tungmetaller enten i selv glasmassen eller i glasuren.

Gå derfor ikke ned og køb den første den bedste murerspand i byggemarkedet, og lad være med at genbruge emballage beregnet til én slags fødevarer, hvis dit produkt er en anden slags. Murerspanden er ikke beregnet til at komme i kontakt med fødevarer, den kan indeholde farve og andre stoffer, som kan vandre over i dit produkt og som måske er giftige! Tilsvarende med den isbøtte, du synes ser fin ud og som måske oven i købet har ”glas&gaffel-symbolet”.

Mange tror, at når bare ”Glas&gaffel-symbolet” er påtrykt emballagen, så kan den bruges til alle slags madvarer. Selv om mange slags plastik og metal kan tåle stort set det hele, så betyder symbolet strengt taget kun, at emballagen er egnet til den type fødevarer den er ”beregnet til”. Hvad den er ”beregnet til”, er et fælles anliggende for udbyderen og dig som kunde. Dvs. producenten/udbyderen/sælgeren af emballagen/grejet skal specificere hvilke typer fødevarer, det må bruges til. Eller omvendt, om der er begrænsninger i anvendelsen af den. F.eks. kan der være stor forskel på, om en emballage skal tåle at blive fyldt med kold flødeis, tørre urter eller om den skal tåle varm eddike eller olie!

Disse evt. begrænsninger i anvendelsen skal du bede om at få oplyst. F.eks. i et datablad, måske hentet fra hans hjemmeside, eller ved at kontakte leverandøren. Måske spørger han dig om hvad din fødevare består af, f.eks. om den indeholder olie, alkohol, eddike, vand osv. Han bør også spørge dig lidt ind til dine metoder, f.eks. hvilken temperatur du arbejder ved. Alt sammen vigtige oplysninger for at afgøre om emballagen eller udstyret kan tåle betingelserne.

Læg mærke til, at jeg bevidst undgår at sige ”godkendt til…”. Ingen instanser udover producenten ”godkender” emballagen eller udstyret. Myndighederne gør det ikke, det er der simpelthen ikke ressourcer til!

Derfor er det vigtigt - og for øvrigt også din pligt – at du som fødevareproducent sikrer dig, at den emballage og det udstyr du har brug for, er egnet til lige netop dit eller dine produkter. Vær opmærksom på, at du måske skal bruge forskelligt grej og emballage, hvis du fremstiller forskellige fødevarer og med forskellige processer.

Med andre ord, find pålidelige leverandører af dine ”FKM”, dvs. ”fødevare-kontakt-materialer”, og som kan garantere dig, at det udstyr og de emballager du har brug for, er egnet til formålet!

Læs mere her:

http://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevarer/Kemi_og_emballage/Materialer...

God arbejdslyst!

Poul Hagemann